O konieczności picia wody słyszymy bardzo często. Jednak paradoksalnie picie wody jest wciąż niedoceniane. A właśnie woda jest składnikiem niezbędnym do życia każdego organizmu, znakomitym i jednocześnie najprostszym sposobem, by skutecznie wspomagać funkcjonowanie narządów naszego ciała, szczególnie w trakcie upałów, kiedy to nasz organizm narażony jest na szybką utratę wody. Woda na każdym etapie życia człowieka jest niezwykle ważna i odgrywa istotną rolę. Dlatego jej znaczenie w odżywianiu należy szeroko popularyzować.
Odpowiedź na pytanie – dlaczego woda ? i o znaczeniu wody w żywieniu ze szczególnym uwzględnieniem potrzeb chorych na mukowiscydozę znajdziecie w artykule dr Moniki Mielus zatytułowanym „Woda w żywieniu chorych na mukowiscydozę” ( Kwartalnik MATIO nr 2/2019).
Autorka, w artykule, zajmuje się problemem jakości spożywanej wody, przybliża wymagania dotyczące wody pitnej. Wyróżnia rodzaje wód do spożycia dostępnych na rynku. Przedstawia szczegóły specyficznych wymagań co do składu, jakim powinna charakteryzować się woda i klasyfikuje ją według stopnia mineralizacji. Wskazuje kryteria stosowane przy oznakowaniu naturalnych wód mineralnych. Dr Mielus zwraca uwagę na ważne aspekty przy wyborze wód dla niemowląt, małych dzieci, starszych dzieci, młodzieży i dorosłych. W ujęciu tabelarycznym przedstawia zapotrzebowanie na wodę dla zdrowych dzieci i dorosłych zgodnie z normami Instytutu Żywności i Żywienia. Autorka sygnalizuje również o konsekwencjach zaburzeń wodno-elektrolitowych. W artykule znajdziemy też wskazówki, które pomogą zapewnić odpowiednią podaż płynów naszemu organizmowi. A wszystko to w odniesieniu do potrzeb chorych na mukowiscydozę. Zachęcamy do edukacyjnej lektury.
Artykuł, jeszcze przed nadejściem upałów, w całości, znajdziecie na stronach Kwartalnika MATIO nr 2/2019